Som vi vet er det unødvendig å “gå over bekken etter vann”. Man trenger heller ikke å “gå over gata etter lys” for å si det sånn, ….. med mindre det nettopp er på den andre siden av gata at lyset er aller best da! Mitt poeng er at det er lys over alt – eksisterende lys. Om man lærer seg å se dette lyset, forstå det og bruke det, kan man skape et flott lys i sine bilder uten å måtte ty til andre lyskilder som feks blits.
Det handler om å finne og bruke det eksisterende lyset der du er, naturlig lys eller kunstig lys. Her nå er det portrettlyset vi leter etter – i byen – gatelangs. Det eksisterende lyset kan være det naturlige lyset – som de siste lysstrålene fra kveldshimmelen som smyger seg ned mellom bygningene. Eller det kan være det kunstige lyset – som skinnet fra et utstillingsvindu eller lyset fra et reklameskilt.
Følgende bilder er fotografert i det eksisterende lyset i gata i Oslo (klikk og bla gjennom):
Omgivelsene er alltid med og påvirker hvordan lyset blir. Ved å lære seg å forstå hvordan lyset blir formet har man en stor fordel og kan “skape” det gode lyset med enkle midler. Det handler helt enkelt om å finne det spennende og gode lyset og posisjonere modellen gunstig i dette lyset og omgivelsene ellers. Det eksisterende lyset er dessuten helt gratis!
Det er befriende å kunne klare seg med kun dette eksisterende lyset. Selv om det er et svakt lys kan det ha veldig gode kvaliteter ellers. Lysets retning og hardhet er det aller viktigste å passe på! Ellers er det til god hjelp i svakt kveldslys at dagens kamera kan by på høye ISO-verdier med god kvalitet, og at de fleste objektiver har stabilisator.
Som fotograf er det viktig å lære seg å hele tiden “tenke” lys. En enkel, men nyttig øvelse kan være å sitte på trikken og se på ansiktet til en medpasasjer – studere hvordan lyset i dette ansiktet endrer seg etter hvert som trikken beveger seg. I det ene øyeblikket er lyset i ansiktet ikke spesielt vakkert, mens i det neste kan det være helt fantastisk. Da skal du tenke – hvor kommer lyset fra, hvorfor blir lyset slik, hva har formet lyset på sin veg mot ansiktet. Når trikken beveger seg vil lyset hele tiden forandre seg fordi omgivelsene endrer seg – direkte sol, skygge, indirekte belysning via en lys vegg som reflekterer solen osv. Observer, tenk, lær!
Når du og din modell går rundt i byen, i motsetning til når du sitter på trikken og lyset endrer seg kontinuerlig, må du selv finne lyset og posisjonere modellen gunstig i dette lyset. Bare ved å bevege seg rundt og studere hvordan lyset endrer seg vil man lære mye om lys. Etter hvert som man får mer erfaring vil man lettere kunne forutse hvor man kan finne det gode portrettlyset.
For å hjelpe den som er interessert gjennom denne prosessen tilbyr jeg fotokurset “Portrettlys Gatelangs“. Vi går da sammen rundt i byen og finner det spennende portrettlyset!
Kort sagt: Se lyset, forstå lyset, skap lyset, bruk lyset!
Se flere portretter tatt i slikt eksisterende lys: Galleri – Portrettlys Gatelangs
© 2014 Terje Skåre